Fanø Golf Links

 

Naturens egen golfbane

Det er et af de mest fredede naturområder i Danmark: Nationalpark Vadehavet. Uberørt og uforstyrret er naturen overladt til sig selv – fuglene, vinden, havet – og de eneste mennesker i miles omkreds vandrer omkring og svinger med køller: Golfspillere! 

Lige bag ved første klitrække mellem de grønne klitter, lyng og marehalm ligger den ældste golfbane i landet – og den eneste ægte linksbane: Fanø Golf Links. Her er golfen tilbage i sin oprindelige form, som den opstod i Skotland, og man kan opleve glæden og udfordringen ved spillet som første gang. 

Det er næsten ikke til at se det, hvis man ikke ved det. De lave områder i klitlandskabet er fairways, og klitterne er rough. Det er naturens egen golfbane, og tee-stederne på klittoppene åbner for en betagende udsigt over øen med Vesterhavet brusende i baggrunden. 

Selvfølgelig er det en ære, at det britiske golfmagasin Golf World har kåret os til den fjerdebedste linksbane på det Europæiske Fastland. Og ifølge golfclubatlas.com rangerer Fanø Golf Links blandt de 20 naturmæssigt mest rå og ægte baner i hele verden. Men vi overlader det hellere til spillerne selv at vurdere banen, når runden er gået – og ønsker hjertelig velkommen til Fanø Golf Links. 

Et eventyr fra tee til green

Ligesom de oprindelige linksbaner ligger Fanø Golf Links ved havet – og med et trylleslag er man tilbage i naturen og tilbage til spillet, som det blev født for århundreder siden ved St. Andrews i Skotland. 

Det er en opdagelsesrejse gennem sandede klitter og tæt rough af marehalm og lyng – og bølgende fairways, som engang var på havets bund. Flere huller har blinde slag med skjulte greens bag en klit – hvem har brug for bunkers, sandet ville alligevel fyge væk – og klitterne og de hårdere greens gør ikke mindst indspillet til en kunst. 

Det gælder om at bruge fantasien og mestre mange forskellige typer slag – og banen er måske ikke udpræget lang i kilometer, men den er uendelig i spillemuligheder og alternative slag og ændrer sig hele tiden med vind og vejr og årstidernes gang. 

De åbne, kuperede fairways med fast, kort turf og vinden påvirker spillet – pludselige vindstød og overraskende opspring – og selv den mest rutinerede spiller bliver ung igen på vej op og ned ad klitterne i håb om at finde bolden et heldigt sted. 

Der er en god grund til, at British Open spilles på en linksbane, som den du finder på Fanø Golf Links. For sådan blev golf født og sådan skal golf spilles: I mødet mellem hav og land og menneske og natur – og mellem kontrol og tilfældet, hvor skæbnen spiller med.